top of page
20201108_124551_edited.jpg
Original on Transparent_edited_edited_ed

Minerale oliën, PEG's

&

Triclosan

 

 

Klaar voor nog meer bewustwording? 

 

Soms staan er namen op de INCI lijsten die we herkennen, waarvan we denken dat ze niet schadelijk zijn, of juist goed. Een goed voorbeeld hiervan zijn de Minerale oliën.

 

Minerale oliën zijn afkomstig uit de petrochemische industrie, het zijn restproducten van raffinaderijen. Ze worden bijzonder veel gebruikt in lippenbalsems en babyproducten.

 

 

Minerale oliën staan vermeld onder de naam:

 

  • vaseline

  • paraffine ofwel petrolatum of paraffinum

  • paraffinum liquidum

  • mineral oil

  • cera microcristallina

  • ceresin

  • (hydrogenated) microcrystalline wax

  • (hydroganated) polyisobutene

  • ozokerite

  • polyethylene

  • polybuthene

 

 

In verschillende lippenbalsems worden minerale oliën gebruikt die twee bepaalde koolwaterstoffen bevatten: MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons) en MOAH (Mineral oil Aromatic Hydrocarbons)

MOAH's zijn mogelijk kankerverwekkend. MOSH kan zich ophopen in het vetweefsel en zo gezwellen (goed- en kwaadaardig) in lever, milt of lymfeklieren veroorzaken.

Daarnaast zijn het flinke hormoonontregelaars. 

 

 

Aangezien je lippenbalsem "opeet" krijg je jaarlijks al

snel zo'n 20 gram binnen. 

 

 

Minerale oliën sluiten je huid af, niet dat hij daardoor niet meer kan "ademen" want dat doen we immers met onze longen. Maar er bestaat zoiets als Trans Epidermal Water Loss. Dat wil zeggen dat we dagelijks zo'n halve liter vocht verliezen via de huid. Door het afsluiten met bijvoorbeeld Vaseline, ontregel je de natuurlijke vochthuishouding van de huid. Bovendien kan de huid zo geen afvalstoffen meer afvoeren. 

 

Ken je de lippenbalsem verslaving?

 

Doordat je constant paraffine op je lippen smeert, sluit je deze volledig af van zuurstof. De vochthuishouding slaat op hol. Resultaat, je raadt het al, droge lippen... En wat doe je? Precies, nog meer smeren. Verzorg je lippen op een natuurlijke manier, met verzorgende oliën en boters. Deze sluiten de huid niet af en er kan geen verslaving optreden.

 

 

Polyethylene Glycol (PEG's)

 

PEG's zijn synthetische chemicaliën op petroleumbasis die worden gebruikt als ontvetter, zoals in bijvoorbeeld ovenreinigers. In cosmetica worden ze gebruikt als reiniger, emulgator of bevochtiger. Polyethylene Glycol kan ernstige verontreinigingen bevatten zoals ethyloxide, lood, ijzer, kobalt, nikkel, cadmium en arsenicum. Dit zijn zware metalen en die wil je toch niet op je huid hebben! 

Op ingrediëntenlijsten komen ze vaak voor met een nummer erachter. 

Help! Vroegtijdige huidveroudering?

 

PEG's kunnen de vochthuishouding van de huid aantasten en kunnen voor uitdroging zorgen of juist voor een vette huid. Ze kunnen de huid indringen en bij een geïrriteerde of droge huid gaat dit nog makkelijker. Deze eigenschap brengt daarom nogal wat risico's met zich mee want vooral bij een geïrriteerde huid kunnen andere stoffen ook heel gemakkelijk mee naar binnen dringen. Deze stoffen kunnen  bijvoorbeeld dus ook bacteriën zijn. PEG's zorgen daarnaast voor vroegtijdige huidveroudering.

 

PEG's verwijderen de beschermende vetten van de huid. Ze verstoren de vochthuishouding en zorgen voor vroegtijdige huidveroudering

 

Triclosan

 

 

Triclosan is een bestrijdingsmiddel maar wordt ook veel gebruikt in schimmelwerende producten en antibacteriële producten zoals zeep, schoonmaakmiddelen, mondwater, tandpasta, deodorant, middelen tegen acne en cosmeticaproducten. Helaas ziet het stofje geen verschil tussen goede en slechte bacteriën op de huid en dood ze allemaal. Microbiologen waarschuwen zelfs voor resistentievorming, zoals bij veelvuldig gebruik van antibiotica het geval is. Onderzoekers vonden zelfs dat gewone handzeep even efficiënt is als antibacteriële zeep als zeep met triclosan. 

 

Triclosan is slecht voor het milieu. Het wordt in waterzuiveringsinstallaties voor 95% afgebroken, maar kleine hoeveelheden komen in het oppervlaktewater terecht. Daar wordt het onder invloed van licht vrij snel afgebroken. Een van de afbraakproducten is methyltriclosan, dat wel aanwezig blijft en in oppervlaktewater en vissen aangetroffen is. Zelfs in 30 jaar oude sedimentbodems in rivieren zijn nog sporen van triclosan aangetroffen. Omdat de stof zeer toxisch is voor algen en fytoplankton, vormt triclosan een groot gevaar voor de gehele voedselketen. 

 

 

Hormoonverstoorders

Triclosan is ook een hormoonverstoorder en allergische reacties en eczeem komen vaak voor nadat men ermee in aanraking is geweest. Bovendien wordt deze chemische stof opgenomen in onze bloedbaan en wordt het opgeslagen in onze vetcellen. 

 

 

Triclosan is van invloed op onze BMI. Verhoogde bloedspiegels van triclosan kunnen leiden tot een verzwakt centraal zenuwstelsel.

 

 

 

20201108_124551_edited.jpg

contact

Échelon Soaps
Bakkerstraat 62
5554EE Valkenswaard

info@echelonsoaps.nl

06-22699048
040-7802156

KVK:17120978

BANK: NL91ABNA0562098402
Plaats jij foto's en/of stories van je bestelling op social media?
Super leuk! 
Tag je @echelonsoaps in je berichtje? Dan zie ik het ook en maak je automatisch kans op een leuke prijs. Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes, acties en aanbiedingen.
openingstijden 
woensdag  11.00 - 18.00 uur
donderdag 11.00 - 18.00 uur
zaterdag     11.00 - 18.00 uur

Door omstandigheden kunnen de openingstijden afwijken. Wil je zeker weten of de winkel geopend is, graag een Whatsapp berichtje of SMS naar 06-22699048



webshop 24/7 geopend

gratis member worden

schrijf je in voor de nieuwsbrief, blijf op de hoogte en ontvang speciale member-only acties

dank je voor de aanmelding!

bottom of page