top of page
Original on Transparent_edited_edited_ed

  Epsom zout

Epsomzout is een mengsel van zwavel, zuurstof en magnesium. Vanwege de chemische samenstelling wordt het een zout genoemd. Er zijn verschillende benamingen voor Epsom zout, zoals bitterzout, magnesiumsulfaat of Engels zout. De benaming Epsom zout is te danken aan de plek waar dit zout in 1618 voor het eerst gewonnen werd, het Engelse stadje Epsom. In de 18e eeuw werd het een soort kuuroord voor de elite van Engeland. Daarnaast fungeerde het als een medicijn voor tal van kwalen door het te drinken (het kan bijvoorbeeld erg laxerend werken en het werd dan ook gebruikt tijdens afslankkuren of tijdens verstopping). Later werd ontdekt het mineraal ook een heilzame werking heeft wanneer het opgenomen wordt door de huid.

GOED VOOR JE HUMEUR

Magnesium is een van de meest belangrijke mineralen voor ons lichaam. Zo speelt het mineraal een belangrijke rol in tal verschillende biologische processen zoals bijvoorbeeld de ontwikkeling van de energiehuishouding, van je zenuwstelsel en spieren tot en met het reguleren van je humeur.

Ondanks dat magnesium erg belangrijk voor je is, heeft een groot deel van de bevolking een tekort aan dit mineraal, vooral vrouwen.

 

Wetenschappers hebben ontdekt dat een derde tot de helft van alle mensen een tekort heeft aan dit mineraal en dat is erg jammer omdat je lichaam dan gewoon niet optimaal functioneert. Doordat Epsomzout door de huid opgenomen kan worden maakt het een wekelijks badkamer ritueel extra aantrekkelijk om zo je tekorten weer een beetje aan te vullen en je een stuk lekkerder te voelen.

 

Maar we zijn er nog niet... wist je dat Epsom zout ook goed werkt tegen stress?

Door het gebruik van Epsom zout krijgt je lichaam een enorme boost dat ervoor zorgt dat cortisol, ons stresshormoon, wordt afgebroken. Dit komt door de chemische reactie die het maakt met de koolstof uit het cortisol.

 

De aanmaak van cortisol in ons lichaam is nodig voor stresssituaties die om directe actie vragen, wanneer je bijvoorbeeld moet vluchten of vechten. Maar we ervaren tegenwoordig al veel stress door allerlei ‘kleinere’ zaken zoals deadlines, examens, functioneringsgesprekken, spannende wedstrijden en het afwerken van to do lijstjes dat maar niet minder lijken te worden.

 

Je cortisolwaarden kunnen op deze manier langdurig aan de hoge kant blijven en op de lange termijn kan dit hele vervelende klachten geven.

 

Cortisol onderdrukt het immuunsysteem en zorgt ervoor dat er minder collageen aangemaakt wordt in de huid wat weer kan resulteren in vroegtijdige huidveroudering. HELP! Daarnaast remt het de ontwikkeling van gezonde spieren. Het afvoeren van het overtollige cortisol is dus erg gewenst.

Cortisol is een steroïdhormoon dat geproduceerd wordt in de bijnierschors. Het wordt gevormd uit cholesterol. Bij de meeste stressprikkels die je tegenwoordig ervaart is vechten of vluchten niet echt een noodzaak, zoals tijdens een heftige discussie of een (tijdelijke) hoge werkdruk. Hierdoor wordt de aangemaakte cortisol niet gebruikt maar stapelt het hormoon zich op in je lichaam. Je cortisolwaarde kan daardoor stijgen en kun je onder andere last krijgen van een grotere eetlust (meer zin in zoet), snelle veroudering, rusteloosheid, weinig energie, slechter slapen, je bloeddruk kan veranderen, bent vaker nerveus en hebt meer hoofdpijn, rug- maag en buikpijnklachten. Niet zo best dus.

 

Dat verklaart ook meteen waarom mensen die regelmatig een kuuroord bezoeken, zich doorgaans beter voelen. Het gebruikte water bevat veel zwavel. En laat het zwavel in Epsom zout nou eens precies dezelfde werking hebben! Het ontgift je lichaam doordat het zich aan de gifstoffen hecht, waarop deze vervolgens weer via de huid uitgescheiden worden. Mooi, daar ben je weer vanaf.

 

Epsom zout voor de sporter

 

Sporters kennen de vele voordelen van Epsom zout ook. Het vermindert namelijk ontstekingsreacties. En hoe gek het misschien ook klinkt, wanneer je intensief gesport hebt ontstaan er ook een soort van ontstekingsreacties in de spieren. Daarnaast hebben allerlei verschillende afvalproducten zich opgehoopt in de spieren zoals bijvoorbeeld melkzuur. Een warm bad met magnesiumsulfaat zorgt ervoor dat je minder spierpijn zult krijgen en de spieren kunnen zich tegelijkertijd heerlijk ontspannen. Win win situatie dus.

 

Dus…Hoe ga jij jouw tekorten aanvullen?

Neem een heerlijk bad met Epsomzout. Of wanneer je geen bad hebt een voetenbadje. Scrub je regelmatig en geniet.

 

Niet voor niets zeg ik wel eens dat de 'Detox bath bombs', de 'Happy Feet' voetenbadbommetjes (voor wanneer je geen bad hebt), 

de 'Heavenly detox body scrubs'

en de gezicht scrubs zoals 'pure Gold' en 'Rise and Shine' verslavend werken. Ze laten je immers beter voelen, en dat is top! Want dat willen we natuurlijk allemaal wel!

 

 

 

 

bottom of page