waarom échelon soaps?

Hoe het begon...

 

Vanuit de zoektocht naar milde en natuurlijke producten voor het eczeemhuidje van ons dochtertje is er een ware passie ontstaan voor het zelf samenstellen en produceren van o.a. natuurlijke zepen, smeerseltjes, scrubjes, oliemengsels, balsems, bad-en haarproducten zónder onnodige en vaak irriterende ingrediënten maar mét hoogwaardige plantaardige oliën, boters, zouten, kruiden en kleisoorten. Alle producten zijn waar mogelijk biologisch, ongeraffineerd, liefst fairtrade geproduceerd en altijd dierproef- en palmolievrij. De meeste producten zijn vegan tenzij anders aangegeven.

Inmiddels heb ik al heel wat mooie zepen en aanverwante producten kunnen maken en geweldige reacties mogen ontvangen. Kindjes die, net zoals ons dochtertje, geen onbedwingbare jeuk meer hebben na het douchen of badderen. Huidjes die rustig worden of waarbij rode en schrale plekjes verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. Ik had nooit kunnen bedenken dat ik naast ons eigen dochtertje ook nog zoveel andere mensen zou kunnen helpen. 

het is wel even wennen... een blok échte zeep...

 

Vooral voor de jongere generatie die opgegroeid is met vloeibare zeep is het misschien even vreemd om met een stuk zeep onder de douche te stappen. We zijn inmiddels al zo gewend aan massa's geur, schuim en zeepbellen dat het voor ons gevoel zo hoort, om alleen dán weer lekker schoon en fris kunnen te worden.

 

niets is minder waar...

 

Het vele schuim droogt je huid juist uit. Natuurlijke zeep schuimt niet overmatig of is van nature meer crèmig omdat het geen stoffen zoals o.a. SLS, oftewel Sodium Lauryl Sulphate bevat. SLS is een reiniger, een detergent en de meest harde en uitdrogende die je in je producten kunt vinden. (je kunt er moeiteloos een aangekoekte oven mee reinigen) Het werkt zo irriterend dat het gebruikt wordt in tests om zo daarna het effect van een nieuw cosmetica ingrediënt te kunnen meten. Sodium Lauryl Sulphate maakt al in hele lage concentraties de buitenste huidlaag poreus om werkzame stoffen ( maar dus ook de niet zo goede ) dieper in de huid te laten dringen. Dit moet je gewoon niet willen. 

 

Steeds meer kinderen en jong volwassenen hebben last van allerlei eczeemachtige aandoeningen. Iedereen kan er zo een paar opnoemen in de directe omgeving. In mijn jeugd was dat meer uitzondering dan regel. Het zou je wel aan het denken moeten zetten, mij heeft het dat in ieder geval wel gedaan.   

 gevoel...

Ik ben puur op gevoel afgegaan om te kunnen herleiden wat  er in de loop van de jaren is veranderd en of ik daar iets mee kon. Dan daarbij wilde ik in geen geval beginnen met hormoon houdende zalfjes om de irritaties en jeuk te onderdrukken. De huid wordt er o.a. dunner van én gevoeliger. Dat kan op den duur ook niet goed zijn.

experimenteren...

Ik ben me gaan inlezen, dat werd al snel een hele studie. Uiteindelijk ben ik gaan experimenteren met tal van natuurlijke producten. Na veel pogingen heb ik een oliemengsel kunnen samenstellen waar ons dochtertje heel goed op reageerde. Het trok er volledig in. Haar huidje had duidelijk 'dorst'. Ik smeerde haar minimaal 2 keer per dag in en soms zelfs nog vaker.

 

* (Van dit mengsel heb ik later een balsem gemaakt 'Moonchild Rub' omdat ik erachter kwam dat het veel beter zijn werk deed als het wat licht vettig op de huid achter bleef )

 

Meteen vanaf het eerste gebruik werden de plekjes in haar knieholten en elleboogholten beduidend minder rood en jeukte het al veel minder. Ik waste haar ondertussen nog gewoon met het grootste babymerk, (wat overigens maar 1, hooguit 2 keer per week gebeurde omdat het geen feestelijke aangelegenheid was wanneer ze onder de douche vandaan kwam. )

Toch weer jeuk na het douchen, haar huidje begon opnieuw te protesteren en ze krabde zichzelf weer open. Zo kwam ik er uiteindelijk achter dat er in dit 'fijne babymerk' wat zo lekker ruikt, stoffen zitten die je niet op je huid wil hebben, laat staan op een kinderhuidje.

 

het omslagpunt...

Ik ben gaan zoeken naar natuurlijke zepen maar kwam er al vrij snel achter dat ook daarin vaak toch nog stoffen worden verwerkt die twijfelachtig zijn. ( of belastend voor het milieu, maar dat is weer een ander verhaal)  Met de inmiddels vergaarde kennis en in mijn achterhoofd de de gebruikte ingrediënten van het oliemengsel, ben ik zelf maar aan de slag gegaan.  En ben nog elke dag blij dat ik die stap genomen heb. Vanaf het eerste moment dat de zeep klaar was

(ambachtelijk gemaakte zeep moet 4-6 weken kuren alvorens je deze kunt gebruiken) heeft ze géén jeuk meer na het douchen. Gewoon weg!  Haar huidje veranderde na ongeveer een à twee weken compleet. Geen plekjes meer in haar arm- en knieholten, niet meer op haar buikje, geen droog en schraal huidje meer, en haar beentjes weer glad en zacht, het schuurpapiervelletje was verdwenen. En douchen? Het kan nu gewoon iedere dag! 

mama's tovercrème en -zeepjes...

Voor ons dochtertje is de combinatie van 'mama's tovercrème', zoals ze het noemt, ('moonchild rub') en de toverzeepjes (dat zijn ze inmiddels allemaal)  perfect. De crème / balsem  gebruiken we eigenlijk enkel en alleen nog voor de lekker, en voordat ze gaat zwemmen in chloorwater. Gewoon ter bescherming. 

 

Missie geslaagd, het werkt!

 

Ik hoop met heel mijn hart ook voor jou binnenkort. En mocht je nergens last van hebben is dat natuurlijk geweldig, maar dan nog zijn deze natuurlijke zepen altijd nog vele malen een betere keuze dan welke gemiddelde drogist zeep dan ook. Loop eens binnen en neem wat proefzeepjes mee om het verzachtende effect al heel duidelijk te kunnen voelen.

contact

 

Échelon Soaps

Bakkerstraat 62

5554EE Valkenswaard

06-22699048 

040-7802156 (werkdagen)

info@echelonsoaps.nl

kvk: 17120978

Bank: NL91ABNA0562098402

woensdag 11.00 - 18.00 uur

donderdag 11.00 - 18.00 uur

zaterdag 11.00 - 18.00 uur

webshop 24/7 geopend

 

 

  • Facebook

Members ontvangen regelmatig leuke acties via de nieuwsbrief. Daarnaast blijf je op de hoogte van

exclusieve aanbiedingen, ins & outs, tips & tricks,

challenges & winacties, pre-orders,

kortingsvouchers enz

    SCHRIJF JE NU IN VOOR DE NIEUWSBRIEF!

wordt nu member

 

openingstijden