top of page
20201106_134336_edited.jpg

 

 

 

Palmolie

 

Wat is palmolie?

Palmolie wordt gewonnen uit de pulp van de palmvrucht. Dit gebeurt voornamelijk in Indonesië en Maleisië.

 

Help het regenwoud verdwijnt

Er worden enorme stukken bos afgebrand waarbij veel CO2 en fijnstof vrijkomt. Door het verdwijnen van het regenwoud neemt erosie toe en veranderen neerslagpatronen. Het overige bos is gefragmenteerd en er wordt illegaal gekapt. Allerlei zeldzame dier- en plantensoorten worden ernstig bedreigd in hun bestaan. Denk bijvoorbeeld aan de Orang Oetan. Meer dan de helft van alle regenwouden van Indonesië zijn in de afgelopen jaren verdwenen en voor een extra 20% is al toestemming gegeven.

Armoede door palmolie

De lokale bevolking leeft in armoede en verliezen met de komst van de plantages hun bron aan voedsel, brandstoffen en inkomsten. Ze hebben vaak geen andere keuze dan te werken op deze plantages.

Kinderen worden meegenomen naar de plantages en missen daardoor hun kans op scholing. Daarnaast worden ze op jonge leeftijd al zwaar fysiek belast.

Vissterfte door palmolie

De resten van de uitgeperste palmvruchten worden vaak gedumpt in de nabijgelegen rivieren waar ze gaan rotten en daardoor voor een zuurstoftekort zorgen in het water en daarmee voor vissterfte.

Het methaan dat vrijkomt uit het afvalwater heeft daarnaast ook nog een nadelig effect op het klimaat.

 

 

Bosbranden door palmolie

De vele bosbranden zorgen voor gezondheidsproblemen en soms zelfs voor doden. De mensen worden immers  blootgesteld aan giftige stoffen. Er ontstaan veelal illegale bosbranden doordat zowel de lokale als de landelijke machthebbers belangen hebben bij deze lucratieve handel. Het belang, welzijn en gezondheid van de bewoners is ver te zoeken.

 

Er ontstaat er een economische schade door bijvoorbeeld het wegblijven van toeristen. 

 

Duurzame palmolie

Duurzame palmolie bestaat eigenlijk niet. De criteria zijn minimaal en overtredingen worden vrijwel altijd door de vingers gezien. Daardoor is palmolie niet gegarandeerd vrij van illegale bosbranden en kinderarbeid.

 

Daarnaast bevat palmolie meer verzadigde vetzuren dan de meeste andere plantaardige oliën. Zo'n 50 tot 60% van ons samengesteld voedsel bevat palmolie, Vaak ook de biologische variant hierop.

 

Palmolie in shampoo, zeep en poetsmiddelen

Palmolie is vrijwel altijd het hoofdbestanddeel in shampoo en andere verzorgingsproducten. Op etiketten staat het bijvoorbeeld onder de naam Sodium Laureth Sulfaat. Het is dus vaak verborgen in producten. Bij schoonmaakmiddelen is het nog lastiger te herleiden. Daar staat dan bijvoorbeeld anionogene en niet ionogene oppervlakte-actieve stoffen. 

 

De moeite waard om bij dit alles even stil te staan. 

 

Voor mij is het DE reden om geen palmolie in mijn producten te verwerken.

 

 

 

 

 

Original on Transparent_edited.png
20201106_134109_edited_edited.jpg
bottom of page