top of page
Bathbombs Échelon Soaps (16).jpg
Original on Transparent_edited_edited_ed

  Parfum en 

Fragrance

 

 

Eerlijk is eerlijk, een product met een fijne geur is natuurlijk erg fijn, maar de gebruikte stoffen zijn niet allemaal even goed voor je lichaam. Wanneer 'Parfum' of 'Fragrance' op je product bovenaan of halverwege de INCI lijst staat, mag je je afvragen hoeveel er wel niet van in zit. Zeker bepaalde merken kunnen er iets van.

 

 

We hadden laatst een prijs gewonnen bij een loterij... Toen ik thuis kwam rook de hele hal naar parfum, alsof ik een parfumerie binnen liep. De 3 producten (favoriet bij veel mensen) zaten nota bene in een plastic tube, in een doosje en nog een plastic verpakking er omheen, maar deze minitubes hebben door alle verpakkingen heen, heel mijn gang kunnen laten geuren. Vroeger zou ik hier blij van zijn geworden omdat ik nog niet beter wist, nu denk ik 'jeetje, dit dringt door plastic, dus al zeker door mijn huid!

 

 

 

Met mijn zepen heb ik al vanaf de start ervoor gekozen om ze minimaal te geuren. Ze ruiken lekker onder de douche, maar het blijft niet of niet overdreven hangen op je huid. Daarnaast spoel je de zeep af en je huid staat niet open door allerlei chemische ingrediënten. Maximaal 3-4% gebruik ik, en dus staan deze geuroliën die IFRA goedgekeurd zijn, vrijwel onderaan in de INCI lijst. Huidverzorgingsproducten geur ik minimaal. De meeste met slechts 1% ( bijvoorbeeld de 'blissfull scented shower oil') of met etherische oliën ( zoals de 'goddess beauty oil')

 

  • Heb je bijvoorbeeld last van puistjes of een hele droge huid? Grote kans dat naast de sulfaten en parabenen, parfum het probleem alleen maar verergert.

 

We gebruiken eigenlijk allemaal wel iets van een parfum of after shave die al een geur verspreidt, waarom dan nog iets gebruiken dat de geur van je dure parfum verstoord en wat irriterend werkt voor je lichaam? Mensen met een gevoelige huid reageren al direct op parfum met bijvoorbeeld jeuk of uitslag. 

Bij mensen met een normale huid zijn de effecten veel minder duidelijk, maar het is minstens zo belangrijk om je hiervan bewust te zijn.

 

  • Parfum is een irriterende stof die je huid vatbaarder maakt voor ontstekingen en staat het natuurlijke herstelproces in de weg. Het kan lijden tot afbraak van collageen. Hiervan krijg je pas jaren later de rekening gepresenteerd.

Daarnaast bevatten producten waar de parfum aan toe is gevoegd vaak (vrijwel altijd) sulfaten die op de INCI lijst direct volgen op aqua, water. Deze sulfaten maken je huid extra toegankelijk voor deze irriterende stoffen. 

 

  • Er zijn studies dat parfum zelfs terecht kan komen in moedermelk. Dit vond ik erg shocking om te lezen aangezien ik lang borstvoeding heb gegeven. 

mocht je nog interesse hebben in het milieu aspect, want dat is er helaas ook, kijk dan naar "STINK!" (stinkmovie.com)

 

 

 

 

Bathbombs Échelon Soaps (16).jpg
bottom of page