top of page
20201108_145102.jpg
Original%20on%20Transparent_edited.png

Sulfaten

Wist je al dat je huid heel veel stoffen kan opnemen?

Stoffen uit crèmes, lotions, shampoos, deodorant enz.… Heel veel stoffen in deze producten wil je liever niet op je huid smeren. Ze kunnen veel ellende veroorzaken zonder dat je het beseft, of (nog) merkt. Veel mensen klagen over een droge huid, en iedereen kent ondertussen een behoorlijk aantal volwassenen met allerlei huidproblemen, erger nog, ook veel kindjes. Ik ben nu 48, en ik kan me bijvoorbeeld niet herinneren dat ik in mijn jeugd iemand kende die eczeem of een huidaandoening had. Dat zet je aan het denken…

 

​

Wat is er verandert in de tussentijd?

 

​

Er zijn in de loop van de jaren heel veel nieuwe producten bijgekomen, plus zijn er veel nieuwe, lees: chemische, ingrediënten bijgekomen. Niet per se om je huid- of haarconditie te verbeteren, maar vaak als goedkope grondstof om die ene fles van jouw favoriete product te vullen. Stoffen die niets doen voor je huid en haar en zelfs op de lange termijn schade kunnen aanrichten, en vaak zonder dat je het merkt. Je kunt jaren een product gebruiken en ineens is je huid er klaar mee.

​

 

Onuitspreekbare ingrediënten

​​

​

Stiekem weten we wel dat al die onuitspreekbare namen op de verpakkingen niet veel goeds betekenen, maar op de een of andere manier negeren we het, want het ruikt zo lekker, of het smeert zo lekker. Niet veel mensen nemen echt de moeite om die ingrediënten echt eens onder de loep te nemen. (Zou je toch écht eens moeten doen) want vaak worden we ons pas bewust van iets als het al te laat is. Wacht niet tot je zelf vervelende verschijnselen krijgt, en vindt het niet per definitie normaal dat je een droge huid hebt omdat je die 'altijd al hebt gehad'

 

​

​

Wist je dat een gemiddelde vrouw per dag meer dan 200 chemicaliën op haar huid smeert? En 60% daarvan wordt geabsorbeerd door de huid. Is dat even schrikken!

 

​

​

Maar hoe weet je dan of het ook in jouw favoriete product zit?

​

​

Daarvoor zijn er INCI lijsten. (internationale naamgeving voor cosmetische ingrediënten). Iedere fabrikant van een product is verplicht om alle ingrediënten op de verpakking te vermelden.

Je moet weten dat wanneer je op de ingrediëntenlijst van je product kijkt, het ingrediënt waarvan het meeste gebruikt is, bovenaan staat. Meestal is dat water, gevolgd door meteen een hele grote boosdoener, Sulfaten. En hier wil ik vandaag als eerste dieper op ingaan.

 

 

Sulfaten kom je onder andere

tegen onder deze benamingen:

​

 

  • (SLS) Sodium Laureth Sulfaat, maar kan ook Sodium Lauryl Sulfaat of Sodium Dodecyl Sulfaat heten.

  • (SLES) Sodium Laureth Sulfaat of Sodium Lauryl Ether Sulfaat

  • (ALS) Ammonium Lauryl Sulfaat

  • (ALES) Ammonium Laureth Sulfaat

​

​

 

Veel benamingen of afkortingen voor hetzelfde niet zo prettig goedje.

​

De fabrikanten weten dat mensen steeds meer op zoek gaan naar mildere producten zonder Sulfaten en langzaam aan zie je producten met ‘sulfaatvrij’ op de verpakking staan, maar als je verder leest kom je toch weer ingrediënten tegen als Sodium C14-16 Sulfonate, Cocamidopropyl Betaine, Sodium Lauryl Sacrconsinate, Cocamide MEA, Cocamidopropyl Hydroxylsultaine tegen. Dit zijn vervangende ingrediënten en iets milder, ja…iets…

 

​

 

Misschien denk je door de lokkende en vaak misleidende teksten op je producten dat je al heel goed bezig bent. Guess again...

 

​

 

Goedkope sulfaten

​

Het probleem ligt hem vooral in het feit dat bijvoorbeeld SLS en SLES, zeer goedkope grondstoffen zijn. Daarnaast zijn het grondstoffen die flink schuimen en dat is waarvan we in de loop van de jaren zijn gaan geloven dat het dat moet doen, dat zeep en shampoo moet schuimen, liefst zo veel mogelijk, om ons dan pas echt schoon en fris te kunnen voelen. Helaas is het ook een zeer agressieve reiniger. Een reiniger die ook wordt ingezet om garagevloeren of ovens te reinigen. WAT? Je begrijpt dat zo’n agressieve stof de natuurlijke beschermlaag van je huid behoorlijk aan kan tasten, het kan zelfs gedeelten van je opperhuid verwijderen. Dit resulteert in uitdroging en/of irritatie van de huid. De huid gaat soms zelfs meer talg aanmaken en hierdoor wordt de kans op puistjes dan weer vergroot. De balans wordt dus aardig verstoord. Wat nog erger is: deze stoffen dringen gemakkelijk in de huid en kunnen via de bloedbaan zelfs terecht komen in je organen en ogen. 

​

​

 

Sulfaten blijven in je lichaam aanwezig en kunnen dus zorgen voor veel vervelende verschijnselen. Een uitgedroogde huid, droog haar, huidirritaties, allergieën, haaruitval en een verstoorde balans.

​​

​

Heb jij last van je huid? Is het droog, schraal, ruw, trekkerig of rood?

​

 

Niet iedereen heeft (merkbaar) last van producten met deze chemische toevoegingen. En misschien denk je bij het lezen van dit alles, “ik heb nergens last van, dus het zal allemaal wel meevallen”.  Maar bedenk je eens waarom al die stoffen ineens in onze producten terecht zijn gekomen? Ze zijn goedkoop en op het moment van gebruik effectief. Dat is wat de klant wil, of denkt te willen. Maar wat is er gebeurt met ons blokje zeep? Waarom moesten we ineens zo nodig alles gemakkelijk en vloeibaar hebben? Dat is niet iets waar de consument per se zelf om heeft gevraagd. Dat is wat ons door de vele reclames min of meer opgedrongen is, we denken met de tijd mee te gaan. Helaas zijn niet alle veranderingen per definitie ook meteen de juiste. En natuurlijk kun je nog blokken zeep kopen, de wat oudere mensen zullen dit vaak nog gebruiken. Maar zelfs aan deze zepen hebben ze flink gesleuteld. De grote fabrikanten van zeep gebruiken veelal goedkopere of milieu onvriendelijke ingrediënten zoals palmolie. Daarnaast wordt de glycerine, die op natuurlijke wijze ontstaat tijdens het zeepmakingsproces, afgeroomd om als bijproduct te worden verkocht.

 

​

Glycerine is een natuurlijke humectant. Humectanten zijn in staat vocht aan te trekken en vast te houden in de huid. Glycerine (glycerol) wordt beschouwd als de beste humectant. Maar de losse verkoop ervan levert meer op en dus wordt de glycerine bijvoorbeeld weer gebruikt in voedsel of in je favoriete bodylotion die je na al die uitdroging intussen écht wel nodig hebt.

 

​​

NB: Sommige zeepmakers kiezen ervoor om een zeep te maken dat volledig bestaat uit enkel 1 ingrediënt.  Bijvoorbeeld pure kokosoliezeep. 100% Kokosolie zeep kan helaas net zoals sulfaten, ook te uitdrogend zijn voor de huid.

 

​

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel eens de tijd neemt om een rondje badkamer te doen. Kijk op de INCI lijsten en raadpleeg voor de niet-lol Google eens.

20201108_145102.jpg
bottom of page