top of page
Original on Transparent_edited_edited_ed

Wat is zeep?

Zeep is simpel gezegd niets anders dan fijne en verzorgende oliën (zoals bijvoorbeeld olijfolie, amandel olie, avocado olie, jojoba olie, hennepzaadolie, rijstvlies olie, neemolie enz.) en voedende en hydraterende boters (zoals bijvoorbeeld cacao boter, avocado boter, shea boter, mango boter enz.) Ingrediënten die écht iets dóen voor je huid...fijn...

Sommige zeepmakers kiezen ervoor om een zeep te maken dat volledig bestaat uit enkel 1 ingredient. Ik zou dan eigenlijk alleen een pure olijfoliezeep aanraden maar bijvoorbeeld geen pure kokosoliezeep. Kokosolie zeep is namelijk te uitdrogend voor de huid,

20201108_140124.jpg

Natriumhydroxide

NaOH

Door een aantal van deze fijne oliën en boters te combineren, plus eventueel nog wat andere ingrediënten zoals bijvoorbeeld essentiële oliën, kleisoorten of kruiden, ontstaat er een zeepreceptuur. Hierbij wordt rekening gehouden met wat de afzonderlijke producten voor de huid doen. Vervolgens wordt er een loog, natriumhydroxide,  toegevoegd om het verzepingsproces in gang te zetten...Daarbij draag ik veiligheidskleding en bescherm ik mijn ogen met een veiligheidsbril. (niet bepaald flatteus) Plus bescherm ik de omgeving waarin ik werk, aangezien NaOH niet geheel ongevaarlijk is. 

Hot process

vs

cold

process

Vanaf dit moment kan ervoor gekozen worden om de zeep middels het koude proces of het warme proces te voltooien. Ik kies vrijwel altijd voor het koude proces (CP, cold process) omdat ik daarbij meer mogelijkheden heb om mijn creativiteit erin te gooien. Maar soms leent het recept er zich beter voor om het warme proces (HP, hot process) aan te houden wanneer ik een robuust uitziende zeep wil creëren. Het grote voordeel daarvan (ik beschik niet over erg veel geduld) is dat deze na een paar dagen al klaar is voor gebruik omdat de loog en het grootste gedeelte van het water dan al verdampt is.

Zeep gieten

Dit is het allerleukste gedeelte. In een rap tempo iets moois maken van het steeds sneller verzepende mengsel. Wacht je te lang, gaat dat ten koste van de vele mogelijkheden en het ontwerp. 

En

dan...

 

 

Dan kan het lange wachten beginnen. De zeep moet 4 tot 6 weken kuren zodat al het vocht en de loog kan verdampen zodat er een harde zeep overblijft. Van de loog blijft overigens niets meer in de zeep achter. Dat is enkel nodig voor het verzepingsproces.

echelon soaps.jpg
Original on Transparent_edited_edited_ed

Snijden, groomen en showen

     

Wanneer de lange weken wachten om zijn gaan we ze eerst met ons gezinnetje (en enkele speciaal geselecteerde personen) zelf testen. Zo weet ik wat de zeep voor effect heeft bij verschillende huidtypes en kan ik jullie ook beter adviseren.  Bedenk dat je al zeker voor 1,5 tot 3 flacons minder plastic het milieu terug instuurt wanneer je een zeepje in gebruik neemt! Is super, toch?

bottom of page