top of page

Microplastics in cosmetica

Micro

beats

Microbeads zijn kleine plastic deeltjes die vaak gebruikt worden in producten waarmee je de huid kunt scrubben. In cosmetische producten staat "microplastic' voor alle soorten van kleine deeltjes plastic. (kleiner dan 5mm) die bewust aan cosmetica en huidverzorgingsproducten worden toegevoegd. Ze worden vaak gebruikt als emulgator of gewoon als goedkope vulling van de tube, pot of fles.

Waarom zijn microplastics een probleem?

Deze microplastics zijn nauwelijks waarneembaar voor het menselijk oog. Ze komen vanuit je badkamer rechtstreeks in het riool terecht. Waterzuiveringsinstallaties kunnen deze microplastics niet filteren en dus belanden ze uiteindelijk in de zee... en dragen ze bij aan de plastic soep.

Onze zeedieren absorberen of consumeren deze microplastics en wij krijgen die vis op ons bord, of onze huisdieren in het etensbakje.

Microplastics zijn niet biologisch afbreekbaar, wanneer ze er eenmaal zijn, zijn ze haast onmogelijk te verwijderen.

Wanneer we doucheproducten en cosmetica gebruiken die microplastics bevatten, kunnen we de oceaan, en onszelf als mens behoorlijk in gevaar brengen.

blootstelling aan microplastics

Tot nu toe is er aanhoudend bewijs dat blootstelling aan plastics en de toevoegingen daaraan mogelijk lijden tot een variëteit aan gezondheidsproblemen. Er zijn zelfs plastics gevonden in menselijke uitwerpselen, maar wat doet het dan met ons lichaam?

Phtalaten bijvoorbeeld vallen onder een groep van chemicaliën die je in honderden cosmetische producten terug kunt vinden, zoals bijvoorbeeld nagellak en haarspray. Deze chemicaliën staan bekend als verstoorders van ons endocriene stelsel en worden ervan verdacht verband te houden met bepaalde hormoon gerelateerde kankersoorten.

De impact op onze gezondheid door plasticsoorten in alle vormen en maten, van groot naar klein tot zelfs onwaarneembaar met het blote oog-klein, brengen grote schade aan voor mens, dier en onze planeet.

Het is echt de moeite waard om de handige app te downloaden van BTMB (beat the micro beat) scan de INCI lijst van al je producten en je schrikt je half lam. Echt bijna o-ver-al zit plastic in verwerkt...

En check mijn INCI lijst ook even... juist ja... noppes nada nano- en microplastics...ik krijg gewoon heerlijk groene vinkjes. Love it!

YESSS!
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page